De gids
voor gezonde gewrichten!

alimentation-anti-inflammatoire_picto

Kies voor
ontstekingsremmende voeding

Wat u eet, kan een grote impact hebben op de gezondheid van uw gewrichten.
Enerzijds kan evenwichtige voeding helpen om uw gewicht onder controle te houden, zodat de druk op de dragende gewrichten vermindert.
Anderzijds hebben bepaalde voedingsmiddelen ontstekingsremmende eigenschappen die de pijn en ontsteking van gewrichten kunnen tegengaan.

Eet veel groenten en fruit.
Ze zijn rijk aan antioxidanten, die ontstekingen helpen tegengaan.

Kies voor magere eiwitbronnen.
Mager vlees (zoals gevogelte) en vis, evenals peulvruchten (kikkererwten, linzen…) zijn goede eiwitbronnen die geen verzadigde vetten aan uw voeding toevoegen.

Gebruik gezonde vetbronnen.
Extra vierge olijfolie en omega 3-vetzuren, die aanwezig zijn in vette vis (zalm, makreel, sardienen…) en lijnzaad, kunnen helpen tegen ontstekingen.

Beperk verwerkte voedingsmiddelen.
Ze zijn vaak rijk aan zout en suiker, wat ontstekingen kan aanwakkeren.

Drink voldoende.
Water smeert uw gewrichten.

Neem bronnen van calcium en vitamine D in uw voeding op.
Deze voedingsstoffen helpen uw botten sterk te houden. Zuivelproducten, tofu, sardienen en groene bladgroenten zijn goede bronnen van calcium. Vitamine D komt voor in vette vis en eieren, en kan worden opgenomen via blootstelling aan de zon.

Probeer kurkuma uit.
Deze specerij heeft bewezen ontstekingsremmende en antioxiderende eigenschappen. U kunt het in uw gerechten verwerken of als voedingssupplement nemen.

Geef de voorkeur aan volkorenmeel en -granen (rogge, gerst, quinoa…).
Ze zijn een goede bron van vezels en helpen om een gezond gewicht te behouden.

Eet noten en granen.
Ze zijn rijk aan omega 3-vetzuren en vitamine E, die ontstekingsremmende eigenschappen hebben.

Beperk uw gebruik van alcohol en tabak.
Alcohol en tabak kunnen de ontsteking aanwakkeren en de efficiëntie van bepaalde geneesmiddelen tegenwerken.

Certains aliments sont en revanche à limiter

car ils sont considérés comme pro-inflammatoire. C’est le cas des sucres simples et raffinés (biscuits, boissons sucrées…), des aliments ultra-transformés, de certaines graisses végétales comme l’huile d’arachide ou de soja, de la viande (sauf les volailles), des produits laitiers conventionnels provenant d’animaux nourris au maïs et des édulcorants artificiels.

AAN DE ANDERE KANT ZIJN BEPAALDE
VOEDINGSSTOFFEN MET MATE TE GEBRUIKEN

omdat ze als ontstekingsbevorderend worden beschouwd. Dat is het geval voor enkelvoudige en geraffineerde suikers (koekjes, gezoete dranken…), ultrabewerkte voedingsmiddelen, bepaalde plantaardige vetten zoals arachide- of sojaolie, vlees (behalve gevogelte), gewone zuivelproducten van met mais gevoede dieren en kunstmatige zoetstoffen.

Andere gebieden waarop u actie kunt ondernemen